Gardırop Nasıl Yazılır? TDK'ye göre Gardırop Yazılışı

28 Nisan, 2021

Gardırop Nasıl Yazılır? TDK'ye göre Gardırop Yazılışı

Günlük hayatımızın ve özel günlerimizin vazgeçilmez eşyalarından birisidir gardıroplarımız. Kıyafetlerimizin düzen ve bulunabilirliğini kolaylaştırıp pratik çözümler sunmaya yardımcıdır da diyebiliriz. Sıradan bir günde giyeceğimiz bir kazak ve pantolon veya özel bir günde giyeceğimiz bir takım elbiseyi en şık, düzgün ve göze çarpıcı bir şekilde bulmamız için gardıropların yardımına ihtiyaç duyarız. Kıyafetlerimiz kadar gardırobumuz da önemlidir. O olmadan temiz ve düzenli kıyafetlere sahip olmamız pek mümkün olmayabilir. Hayatımızın belki de merkezinde yer alan bu eşyayı nasıl yazmamız gerektiğine bir bakalım.

Gardırop Kelimesinin Yazılışında Yapılan Hatalar Nelerdir?

“Gardırop” sözcüğünün yazımında birçok hata yapılmaktadır. Bu hatalardan birisi “gardolap” kelimesidir. Gardırop dediğimiz şey aslında bir dolaptır (giysi dolabı) fakat bir dolap olmasına rağmen sonu dolap ile bitmez. Bu durum biraz kafa karıştırıcı olduğu için de bazen yazarken ya da söylerken “gardolap” diyebiliyoruz. Bir dolap olması bizi şaşırtmasın çünkü doğru yazımı “gardırop” olacaktır. Sık yapılan hatalardan bir diğeri ise “gardırop” yerine “gardrop” denilmesidir. Bu durum aslında “ı” harfinin söylenirken “d” ve “r” harfleri arasındaki ses düşmesidir. (Hece düşmesi) Bir başka ifade ile; kelimeyi telaffuz ederken aradaki harfin yutulmasıdır.

Türk Dil Kurumuna Göre Gardırop Kelimesinin Anlamı ve Yazılımı

Türk Dil Kurumu sözlüğüne baktığımızda gardırop kelimesinin iki farklı anlamı ifade ettiğini görürüz. Bunlar “giysi dolabı” ve “bir kişinin sahip olduğu bütün giysileri, giysi takımları” ifadeleridir. Giysi dolabı demek aslında gardırobun gerçek anlamını ifade eder. Bir kişinin sahip olduğu giysiler ise mecaz anlamını ifade eder. TDK’ye göre doğru yazılışı ise yukarıda da belirtildiği gibi “gardırop” olarak belirlenmiştir. Eğer bir sözlükte ya da bir makalede giysi dolabı anlamına gelen bir sözcük aratmanız gerekirse o sözcüğün “gardırop” olduğunu bilmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

gardırop, -bu

Fransızca garde-robe                                                                             
1. isim Giysi dolabı:                                                                                 

"Gardırop kapıları açık ve her tarafa elbise ve çamaşırlar serpili." - Necip Fazıl Kısakürek

2. isim Bir kişinin sahip olduğu bütün giysileri, giysi takımları. 

Gardırop Kelimesi ile İlgili Örnek Cümleler

Kısa bir araştırma ile gardırop kelimesi ile ilgili birçok örnek cümle bulmak mümkündür. Ayrıca, edebiyatımızın usta yazarlarından, gardırop sözcüğüyle alakalı çok güzel bir cümle vardır. “Gardırop kapıları açık ve her tarafa elbise ve çamaşırlar serpili.” der, Necip Fazıl Kısakürek bir cümlesinde. Gardırop kelimesini mecaz anlamlarda da kullandığımızı görebiliriz. Buna bir örnek cümle verelim. Gardırobumu komple değiştirmem lazım. Böyle bir cümlede aklımıza gelen şey bir eşya olarak gardırop değil onun içindeki giysilerdir. Mecaz anlamda da sık sık kullanabildiğimiz alternatif, duruma göre değişken bir kelimedir de denebilir gardırop için. Gardırobu en yalın haliyle kullanırsak da şöyle bir cümle kurabiliriz. “Gardırobumun kapağı bozulmuş.” Bu örnek cümlelerde dikkat etmemiz gereken unsur yanlışlıkla “gardolap” veya “gardrop” gibi sözcükler yazmamaktır. Her ne kadar dilimiz esnek kullanımlara müsaade etse de “gardırop” sözcüğü tek doğru kullanımdır.

Peki Biz Okuyucular Bu İçerikten Neler Öğrendik?

Bu yazıda sizlerle birlikte “gardırop” sözcüğünün hatalı kullanımlarını ve bu kullanımların nedenlerini, nasıl yazılması ve doğru telaffuzunun nasıl olması gerektiğini öğrendik. Ayrıca gardırop ile ilgili kurabileceğimiz ifadeler ve bu ifadelerin kelimeye kazandırdığı anlamları da gözden geçirdik. TDK sözlüğündeki gardırop ifadesinin de kısa bir araştırmasını yapıp bu konuda bilgi sahibi olduk. En önemlisi de bu yazıyı okuduktan sonra “gardırop” kelimesinin doğru kullanımını daha iyi anlamış olduk.